Ένα ερευνητικό ταξίδι στον πολύτιμο και πολύχρωμο κόσμο της Ποντιακής Γυναικείας Παραδοσιακής φορεσιάς μέσα από φωτογραφίες εποχής, κειμήλια και αρχειακές καταγραφές.

Επικουρικά θα παρουσιαστούν σύγχρονες μελέτες, καταγραφές και σχετική αρθρογραφία.

.

.

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΤΕΠΕΛΙΚ’




Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ

ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΣ-ΤΟ ΤΕΠΕΛΙΚ’
Μελέτη Δ. Οικονομίδη-Αρχείο Πόντου τΒ 1929

Το τεπελίκ’ ή ταπαλίκ όπως μας πληροφορεί ο Οικονομίδης στην εργασία του «Περί Αμφιέσεως», ήταν δισκοειδές κάλυμμα της κεφαλής της Πόντιας γυναίκας. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για τάπλα (σχετικό αναλυτικό κείμενο για την τάπλα υπάρχει εδώ) που στο επάνω μέρος της έφερε λεπτό στρογγυλό έλασμα ασημένιο ή επίχρυσο. Αυτό το έλασμα είχε επάνω του σχέδια διάφορα αλλά και τύπους νομισμάτων σε διάταξη με μέρος του ενός να καλύπτει μέρος του άλλου. Τεπελίκ ονόμαζαν το κάλυμμα κι όταν αυτό αντί για μεταλλικό δίσκο είχε χρυσοκέντητο επίστρωμα
Το τεπελίκ’ το εφορούσαν μοναχά οι νέες κοπέλες ενώ την τάπλαν την φορούσα και οι άνω των 16 και οι μέχρι 50 ετών γυναίκες.
Ο Οικονομίδης στην προαναφερθείσα καταγραφή του σημειώνει πως ο τρόπος με τον οποίον φοριόταν καλύμματα κεφαλής όπως η τάπλα και το τεπελίκ ήταν χαμηλωμένα στο μέτωπο, λίγο λοξά και δια 2 μεταξωτών κορδονιών δενόταν είτε πίσω του κεφαλιού κάτω της πλεξούδας ή πλεξούδων, είτε κάτω από τον λαιμό αφού πρώτα περνούσαν πίσω από τα αυτιά.
Παρεμφερή καλύμματα κεφαλής  εκτός από το τεπελίκ’, που θα εξεταστούν ξεχωριστά για την πλήρη κατανόηση τους η τάπλα, το κουρσίν, το τερλίκ’, το φιντσάν, και το κουκούλλ’.

Παρουσίαση μελέτης:
Λένα Σαββίδου
Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Υποσημείωση υπογράφουσας: καμία μελέτη από μόνη της δεν μπορεί να μας δώσει την ακριβή εικόνα για την Ποντιακή ενδυμασία και τα κομμάτια που την αποτελούσαν. Αυτή συνάγεται μόνον από την ενδελεχή μελέτη του σύνολου των καταγραφών, κειμηλίων και φωτογραφικών αρχείων που έχουμε στη διάθεση μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...